Календар подій

Міжнародний день на підтримку жертв тортур

mignarodnuy den na pidtrumky jert torturМіжнародний день на підтримку жертв тортур відзначається щорічно 26 червня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/52/149 від 12 грудня 1997 року. Він проводиться з метою викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування «Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання» від 1984-го року, яка набула чинності 26-го червня 1987-го року.

Стаття 1 Конвенції визначає термін «тортури» як неправомірні дії. Внаслідок цих дій людині завдають біль, фізичні чи моральні страждання. І все - заради отримання від неї будь-якої інформації або зізнань.

Кожна держава-сторона вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для попередження актів тортур на будь-якій території під її юрисдикцією. Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, чи то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-який інший надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур.

Згідно з принципами міжнародного права, тортури - це злочин. У своєму посланні до дня на підтримки жертв катувань Генеральний секретар ООН відзначає, що тортури тривають досі, незважаючи на їх давню безумовну заборону.

Рішення про щорічне відзначення Міжнародного дня підтримки жертв тортур було прийнято Генеральна Асамблея ООН за пропозицією Данії, де проживає всесвітньо відома Міжнародна рада з реабілітації жертв катувань (IRCT).  Щороку IRCT відстежує плани виборчих кампаній організацій по всьому світу і до кінця року публікує Глобальний звіт від 26 червня де описуються заходи, що проводяться на честь дня. Згідно з останнім Глобальним звітом від 26 червня (2012), щонайменше 100 організацій у 60 країнах світу вшанували день конференціями, семінарами, мирними мітингами, культурними та музичними заходами, подіями для дітей тощо

Перші заходи 26 червня були розпочаті в 1998 році. З тих пір майже 100 організацій у десятках країн у всьому світі щороку відзначають день подіями, святкуваннями та кампаніями. Генеральна асамблея IRCT збирається кожні три роки і включає акредитовані реабілітаційні центри та програми у всьому світі. Генеральна Асамблея забезпечує форум, на якому представники реабілітаційних центрів та програм та інші, що працюють у суміжних областях, можуть сприяти глобальній роботі проти катувань та сприяти цьому.

Go to top