Календар подій

День працівника природно-заповідної справи

den pracivnuka prurodno zapovidnoi cpravu

 

День працівника природно-заповідної справи — професійне свято, день відзначення праці працівників природно-заповідної справи в Україні, що святкується щорічно 7 липня.

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 629/2009 «Про День працівника природно-заповідної справи» від 18 серпня 2009 р.

Свято було встановлено в Україні «…ураховуючи  вагомий  внесок  працівників   природно-заповідної  справи  у  збереження  та  відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття,  розвиток територій та об'єктів природно-заповідного  фонду України».

Природно-заповідний фонд України — ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу довкілля.

Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості, станом на 1 січня 2020 року в Україні збережено 8512 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальна сума площ яких становить 4,418 (фактична площа 4,085 млн га), що становить 6,77% площі країни, а також морський заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га. У складі природно-заповідного фонду 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 52 національних природних парки, 3354 заказники, 3513 пам‘яток природи, 83 регіональних ландшафтних парки, 803 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 61 дендропарк та 581 парк-пам‘ятка садово-паркового мистецтва. Кількість об’єктів та території природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення збільшилась на 116 одиниць загальною площею 94224,2 га.

День 7 липня для професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.

Go to top