Календар подій

120 років від дня народження Барбари Картленд (1901-2000), англійської письменниці.

kartlend

 

Барбара Картленд — англійська письменниця, однa з найбільш плідних авторів XX століття. Стала відомою завдяки своїм численним любовним романам.

Барбара Картленд народилася 9 липня 1901 року в Еджбастоне (Західна Англія). Залишившись сиротою в Першій світовій війні і втративши обох братів у Другій світовій вона мусила піклуватися про себе сама. У 1920 році Барбара влаштувалася на роботу - стала журналісткою знаменитої газети The Daily Telegraph в Лондоні. Тут вона спеціалізувалася на світських плітках і вела свою рубрику. Перший роман «Пилка, що танцює джигу» був опублікований в 1923 р. Він зробив її дуже відомою. Після цього її художні твори публікуються  один  за одним.

Барбара Картленд за своє життя створила 657 любовних романів Крім романів, вона укладала збірники рецептів, писала книги про здоровий спосіб життя, ведення домашнього господарства, автобіографії і біографії сучасників.  Всього вона є автором 723 книг. І на сьогоднішній день їх сукупний тираж становить більше мільярда примірників.

Барбара Картленд входить до числа письменників з великою кількістю перекладів, за даними бази даних ЮНЕСКО, перебуває на 7-му місці за кількістю врахованих ЮНЕСКО перекладних видань. Картленд належить рекорд, занесений в книгу Гіннеса: за один 1983 рік вона випустила 26 романів

Барбара Картленд стала однією з найбільш знаменитих фігур лондонського суспільства, з'являючись на публічних заходах і на телебаченні й розмірковуючи про здоров'я, політику та моду. У 1990 році була зведена в ранг Дами-командора Ордена Британської імперії. Дочка Картленд від першого шлюбу стала мачухою принцеси Діани.

Захоплення політикою привело Барбару Картленд до місцевих органів влади. Вона  заснувала Національну асоціацію здоров’я. У 1984 році вагомий внесок Барбари Картленд у розвиток планеризму був удостоєний Премії єпископа Райта.

Фаворитами серед книг відомої письменниці читачі вважають такі твори:

  • «Леді і розбійник»;
  • «Дуель сердець»;
  • «На волосок від загибелі»;
  • «Англійська мадонна»;
  • «Помста графа».

Після смерті в архіві письменниці залишилося ще понад сто романів. Нові книжки Барбари Картленд виходять донині. Книги Барбари Картленд переведені на тридцять вісім мов світу. Твори Барбари Картленд неодноразово екранізувалися ( «Леді і розбійник» (1989 р.), «Привід в Монте-Карло» (1990 р.), «Дуель сердець» (1991 р.)).

0001
0002
0003

Go to top