Календар подій

День святих первоверховних апостолів Петра і Павла

petra ta pavla12 липня відзначають одне з найбільших християнських свят - День cвятих первоверховних апостолів Петра і Павла. Старовинне православне свято апостолів Петра і Павла має безліч назв — «Петров день», «Петрiвка», «День Петров», «День Петра-ключника» і т.п., проте правильно його буде називати «День святих первоверховних апостолів Петра і Павла».

За переказами, апостол Петро був старшим братом апостола Андрія, і до зустрічі з Христом мав ім'я Симон. Він був простим рибалкою, людиною неписьменною, бідняком, проте богобоязливим, мав жінку та двох дітей.  Ім'я Петро — з грецької «камінь» або «скеля» — дав йому Ісус Христос, коли покликав йти за собою як учня і послідовника. Святий Петро був єдиним з учнів, що міг ходити по морській гладі і першим з апостолів побачив Христа Воскреслого.

Разом із тим Ісус Христос наділив свого учня здатністю зцілювати людей і бути захисником рибалок. У Римі він навернув у християнство тисячі людей, за що, за наказом імператора Нерона, в 67 році був розіп'ятий. Петро першим з усіх апостолів повірив у божественне призначення Ісуса Христа і був особливо відданий Йому. Саме Петро був першим з апостолів, кому Христос з'явився після свого воскресіння.

Доля апостола Павла теж була непростою. Спочатку він носив єврейське ім'я Савл і тільки після хрещення одержав ім'я Павло. Він отримав від юдейських первосвящеників повноваження вирушити до Дамаска для винищення у цьому місті всіх послідовників християнського вчення, проте був навернений до Христової віри Самим Господом.

У Римі апостолу відрубали голову. Коли вона впала, тричі вдарилась об землю — й звідти вдарили три фонтани.

Святий Павло був основоположником целібату. Він першим став вистригати собі волосся на тім'ї, що зараз роблять католицькі священики. Сьогодні собор Святого Петра у Ватикані є найбільшою християнською церквою у світі. Зведення собору тривало 120 років — його курували двадцять пап.

У давні часи в Україні до свята Петра і Павла готувались дуже ретельно. Білили хати, оздоблювали стіни оселі рушниками, прибирали на подвір'ї. Рано вранці святково прибрані люди разом із дітьми вирушали до церкви.

Святкуючи 12 липня, церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла. У давні часи в Україні до свята Петра і Павла готувались дуже ретельно. Білили хати, оздоблювали стіни оселі рушниками, прибирали на подвір'ї. Рано вранці святково вдягнені люди разом із дітьми вирушали до церкви.

На день Петра і Павла обов'язково було потрібно зібратися в будинку, зробити вінок з квітів і трав, а також взяти їх з собою до церкви на святкову службу. У народі не прийнято працювати на землі в свято, займатися будівництвом або влаштовувати генеральне прибирання. На Петра і Павла можна виконувати лише дрібну побутову роботу і займатися лише невідкладними справами.

Народні прикмети на Петрів день:

  • Дощ на Петрів день обіцяє багатий врожай.
  • Петро і Павло день збавили (з Петрова дня день йшов на спад).
  • Петро і Павло жару додали.
  • На Петра завжди тепло.

Go to top