Календар подій

День бухгалтера та аудитора

den byhgaltera

 

В Україні День бухгалтера та аудитора  святкується 16 липня.  Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 662/2004 від 18 червня 2004 р. (зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 103/2018 від 20 квітня 2018 р.)  Свято встановлено, ураховуючи значний внесок працівників бухгалтерських служб у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, зростання національної економіки. Дата свята була встановлена тому, що саме в цей день в 1999-му році прийняли Закон України, де були закріплені основні положення «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Професія бухгалтера доволі старовинна. Перші бухгалтери з’явилися ще у стародавньому Єгипті – тоді вони займалися рахівництвом і збором податків. Батьком бухгалтерського обліку вважається італійський математик Лука Пачолі. Ще у XV столітті в своїй праці «Все про арифметику» він порушив питання про основні принципи бухгалтерії як науки. Книгу Пачолі опублікували 10 листопада 1494 року. Тому щороку в цю дату святкують Міжнародний день бухгалтера.

У перекладі з німецької мови слово «бухгалтер» означає «книгознавець», тому що раніше надходження і витрати товарно-матеріальних цінностей і коштів записували в спеціальну книгу.

Раніше професія бухгалтера розглядалася виключно, як робітник апарату, функцією якого є надання інформації. Дуже рідко його залучали до прийняття управлінських рішень. Проте, коли бізнес почав орієнтуватися на ринок, бухгалтері виявили, що їхня сфера відповідальності дуже зросла і бухгалтерський облік одержав гідне визнання в рамках функціонуючої системи.

Цікаві факти про бухгалтерію:

  • Бухгалтери мають свій міжнародний герб. На ньому зображено сонце (уособлює те, що облік є світочем господарської діяльності), ваги (натяк на баланс), крива Бернуллі (безперервність і нескінченність обліку). Його автором є французький учений Жан Батист Дюмарше.
  • Девіз бухгалтерської справи: «Наука, довіра, незалежність!».
  • Серед бухгалтерів у всьому світі 85% становлять жінки. Така статистика пояснюється тим, що ця робота є досить монотонною й вимагає усидливості та зосередженості.

Go to top