Календар подій

Міжнародний день дружби

den drujbuМіжнародний день дружби відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/275  30 липня.

Ідея проведення Дня дружби на офіційному рівні була оголошена в Міжнародне десятиріччя миру та ненасильства, що проводилося з 2001 по 2010 роки. Її зафіксували в Декларації та Програмі дій.  Остаточно свято затвердили на 65-ій сесії Генасамблеї ООН, що відбулася 27-го квітня 2011-го року. «Дружба між народами, державами, культурами і окремими особами може надихнути на зусилля із забезпечення миру і дає можливість побудувати мости між суспільствами, які шанують культурну різноманітність», — наголошується в документі.

Дружба є найважливішим елементом як взаєморозуміння, так і гарних, добросусідських відносин. Ми, люди, всі такі різні, у нас можуть бути зовсім своєрідні погляди на одні й ті ж речі, різна культура, різні підходи у вирішенні тих чи інших питань, але не маючи дружби між собою, ми починаємо наражати на небезпеку не тільки оточуючих нас людей, але також і самих себе.

Цей День покликаний зміцнити дружбу між народами світу, показати, що люди, їх погляди, переконання, культури хоч і дуже різні, проте рівні між собою та заслуговують поваги.

Цікаві факти про дружбу:

  • Вчені встановили, що люди, які перебувають в хороших дружніх стосунках, менше хворіють і більше відчувають позитивних емоцій.
  • Дитина без друзів не вчиться соціальним навичкам, тоді як товариські діти стають все розумнішими.
  • Дружба має вирішальне значення для психічного та фізичного здоров'я. Ті, хто з друзями, часто переживають погані часи краще і ще щасливіші, коли з ними проходять гарні часи.
  • Жінки більше потребують друзів, ніж чоловіки. Після заміжжя жінки втрачають частину друзів і можуть відчувати дискомфорт через брак спілкування.
  • Деякі тварини також можуть дружити з людьми. Шимпанзе, коні, дельфіни та слони можуть підтримувати дружбу з людьми все життя.
  • 90% користувачів у соціальних мережах впевнені, що дружба може існувати тільки в реальному житті.
  • Всупереч тому, що йдеться у пісні, неможливо мати мільйон друзів. Дослідження показали, що мозок людини не може підтримувати міцні зв’язки з більш ніж 150 людьми.
  • Згідно із всесвітнім опитуванням, в якому взяли участь 10 тисяч осіб з 50 найбільших міст світу, найбільш дружнім містом є Сідней.

У календарі існують свята, присвячені темі дружби. Міжнародний день друзів відзначається 9-го червня, у третю неділю серпня відзначають День жіночої дружби.В третій тиждень травня – Тиждень давніх та нових друзів. Є навіть Міжнародний місяць дружби – лютий.

Go to top