Календар подій

День Повітряних Сил Збройних Сил України

den povitryanun culДень Повітряних Сил Збройних Сил України — свято України. Відзначається щороку у першу неділю серпня. 

Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значення Повітряних Сил Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави…» згідно з Указом Президента України «Про День Повітряних Сил Збройних Сил України» від 27 червня 2007 р. № 579/2007.

Повітряні Сили України — один з головних носіїв бойового потенціалу ЗСУ. Цей високоманеврений вид збройних сил призначений, спільно з військами Протиповітряної оборони, для охорони повітряного простору держави, ураження з повітря об'єктів противника, авіаційної підтримки власних військ (сил), висадки повітряних десантів, повітряного перевезення військ і матеріальних засобів та ведення повітряної розвідки.

Із встановленням Дня Повітряних Сил Збройних Сил України було скасовано День Військ Протиповітряної оборони. Це пов'язано з тим, що в 2004-му році в ході об'єднання Військ протиповітряної оборони та Військово-повітряних сил були утворені сучасні ПСУ.

Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича стали всесвітньо відомими завдяки збудованими літальними апаратами. Мужній і талановитий пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою. В Одесі промисловцем Артуром Анатра був створений один із перших у Російській імперії авіаційних заводів.Після проголошення у 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне із найпотужніших у Європі авіаційних угруповань із сучасними літальними апаратами. На базі цього угруповання 17 березня 1992 року були створені Повітряні Сили України.

На озброєнні Повітряних Сил перебувають літаки МІГ-29, Су-27, Су-25, Су-24, Су-24МР, Л-39, Іл-76, Ан-26, Ан-24, Ан-30, Ан-70, Ту-134, вертольоти Мі-8, Мі-9, зенітні ракетні комплекси С-300 та «Бук» різних модифікацій. Загальна чисельність особового складу — близько 50 тисяч чоловік.

Go to top