Календар подій

Міжнародний день краси

 

 den krasy

"Краса! На свiтi цiм Краса –

Натхненна чарівниця,

Що відкриває небеса,

Вершить найбiльшi чудеса,

Мов казкова цариця.

Її я славлю i хвалю,

I кожну їй хвилину

Готов оддати без жалю,

Мiй друже, я Красу люблю…"

Микола Вороний

 

Міжнародний день краси (International Beauty Day) відзначають щорічно 9 вересня.  

 З 1995 року в цей день у світі особливо вітається все гарне, прекрасне, що приносить естетичне і моральне задоволення. Тому в багатьох містах і країнах саме 9 вересня повсюдно проводяться конкурси краси. Перший в історії конкурс краси пройшов у Бельгії у вересні 1888 року, а перший конкурс краси «Міс Світу» відбувся в Лондоні в квітні 1951 року. 

 Міжнародний день краси засновано в 1995 році з ініціативи Міжнародного комітету естетики і косметології СИДЕСКО. Сьогодні це найбільш авторитетна організація у світі косметології. Мiжнародний день краси вважається також професійним святом візажистів, стилістів, модельєрів, пластичних хірургів, косметологів, перукарів та інших фахівців, які допомагають людям стати привабливішими. 

 Що таке краса? Неможливо дати чітке визначення цьому поняттю. Для кожного людини краса полягає в різних речах. Насправді, немає необхідності шукати красу, адже нею наповнений весь наш світ. Краса всюди! Варто тільки уважніше оглянутися навколо, залишивши за спиною всю прозу життя з її чорно-білими смугами. І тоді обов’язково побачиш все красиве, те, що не дозволить твоїй душі зачерствіти і перетворитися на камінь. 

 Багато вчених стверджували: поняття краси – це категорія естетики, яка позначає гармонійне поєднання багатьох аспектів, які в своєму комплексі викликають насолоду у спостерігача. Саме тому слово «красивий» часто вживається для характеристики жіночого або чоловічого тіла, архітектурних споруд, пейзажів і т.п..

 Інша частина вчених на питання про те, що таке краса, дає зовсім іншу відповідь. Вони вважають, що це ідеал, який відповідає культурним або етнічним поняттям, що склалися в тому чи іншому регiонi.

 Невипадково поняття «красива жінка» у різних народів позначає різні типи жінок. У Європі, наприклад, красунею вважається висока, довгонога і худа дівчина.

 А у Мавританії дочок спеціально відгодовують, іноді застосовуючи тортури. Худорба в цій країні – ганьба не тільки для майбутньої нареченої, але і для всієї її сім’ї. Мавританці вважають красивими тільки пишнотiлих жінок здатних виносити, а потім вигодувати дитину.

 В одному з племен Північної Африки жінкам «для краси» спилюють всі зуби.

 Недарма кажуть: «Скільки людей – стільки думок». Каліфорнійські вчені прийшли зовсім до несподіваного висновку. На питання про те, що таке краса, вони відповідають: «Насправді краси не існує». Після певних досліджень американські психологи дійшли висновку: краса – це шаблонність, примітивність, максимальна схожість на більшість

 Так що ж таке краса? Судячи з усього – це гармонійний образ, який викликає виключно позитивні емоції, щось, що викликає захоплення.

 Нехай у кожного своє поняття краси. Комусь подобаються гори, інші полюбляють  морськi простори. Хтось захоплюється осінніми пейзажами, а комусь до душi життєстверджуючі  смарагдовi кольори весни. Але головне, краса породжує бажання жити та прагнути до досконалості. 

           Наталя Зубицька 

Про жіночу красу 

Промiнь сонця запалить ранкову росу, -

I заграє вона, забринить веселково.

Скiльки мовлено вже про одвiчну красу,

Тiльки я про жіночу скажу своє слово. 

Добрi очi й русява коса.

Та смаглявого личка привабна родзинка…

 I хоч кажуть, що свiт порятує краса,

Та врятує його тiльки жiнка.

 

Go to top