Календар подій

Міжнародний день людей похилого віку. День ветерана

den pohilogo

"Як добре, до сивин дожити,

Враз озирнутися назад.

Нехай тепер в твоїй душi вже

Не квiтне пишно-бiлий сад.

Нехай вітрець осiннiм свистом

Свої визойкує лади,

Та мiж побагрянiлим листям

Важкi висвiчують плоди"

Валентин Бичко

 

 

 

1 жовтня  в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку (International Day of Older Persons). Цей день був заснований 14 грудня 1990 року 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН. Свято стало впровадженням Віденського міжнародного плану дій з проблем старіння, прийнятого в 1982 році. А в 1991 році були прийняті Принципи ООН  стосовно літніх людей.

 Генеральна асамблея ООН підкреслює, що захист прав літніх людей є першорядним завданням сучасного суспільства. Необхідно створити цивілізоване суспільство для всіх віків. Всі повинні себе почувати комфортно в ньому: діти, молодь і особливо літні люди.

 З ініціативи Ради організації ветеранів України, підтриманої Президентом України, 1 жовтня - Міжнародний День громадян похилого віку, в Україні відзначається і як День ветерана. Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день.Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року. Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

 Спочатку День літніх людей відзначали тільки в Європі, дещо пізніше він з'явився і в США. А з кінця 80-х років свято відзначалося вже й у інших країнах світу. Міжнародний День людей похилого віку у різних країнах святкується по-своєму.

 З особливим розмахом це свято прийнято відзначати в країнах Скандинавії. Цього дня більшість теле- і радіокомпаній транслюють програми з урахуванням уподобань літніх людей.

 Не секрет, що японці живуть довше за всіх, цьому сприяє високий рівень життя і турбота держави. В Японії не називають людей старими або літніми, про них говорять, що це люди, які досягли «срібного віку». Міністерство праці Японії в 2005 році опублікувало дані про те, що середній вік японців чоловіків – 78 років, довше них живуть тільки представники сильної статі в Ісландії. Рекордсменки за тривалістю життя – це милі японки, які відмінно доживають до 85 років.

 У Міжнародний День людей похилого віку зв’язок поколінь в Японії як ніколи видно, а культ старшого покоління в країні очевидний. Безсумнівно, ця країна – зразок проведення світлого і всіма улюбленого свята. В якості подарунка в цей день людей у віці запрошують відомі фітнес-центри абсолютно безкоштовно сходити в басейн, в сауну або в перукарню. У цій країні про людей «срібного віку» піклуються щодня, а не тільки в свято.

 В цей день в країнах світу проводяться різні фестивалі, організовані асоціаціями захисту прав літніх людей, конференції і конгреси, присвячені їх ролі у суспільстві. Громадські організації і фонди влаштовують різноманiтнi благодійні акції.

 День літньої людини - це добре і світле свято наших батьків, бабусь і дідусів. Це ще один день, коли ми можемо, їм сказати про свою любов та повагу до них, ще раз. Якнайчастіше спілкуйтесь зі своїми дідусями й бабусями, звертайтеся до них за порадами. Їхня мудрість і великий життєвий досвід застережуть вас від багатьох помилок. А з іншого боку, усвідомлення того, що вони вам потрібні, що ви їх любите, що їх думка для вас важлива, — велика радість для людей у віцi.

Шановне наше мудре, досвідчене, найстарше покоління! Здоров`я Вам!

Хай менше буде болю. Хай менше буде страху за дітей, онукiв, близьких, себе.  I хай дiти та онуки почують Вас!

Go to top