Календар подій

Міжнародний день проти насилля

den nenasylstva«Ненасильство є найбільшою силою

в руках людства. Воно могутніше

за  найпотужнішу  руйнівну зброю,

породжену  людською винахідливістю»

Махатма Ганді

 

 

Міжнародний день проти насилля відзначається 2 жовтня, у день народження Махатма Ганді – лідеру руху за незалежність Індії та засновника філософії та стратегії «ненасилля»: припинити насилля через поширення культури миру, терпимості та підвищення людської гідності.

 Державний міністр з міжнародних справ Індії Ананд Шарма, вносячи цю резолюцію, від імені 140 авторів, на розгляд Генеральної асамблеї, заявив, що «широкий і різноманітний спектр творців документа є відображенням почуття глибокої поваги до Махатми Ганді, а також значення його філософських поглядів».

 Все  життя Ганді, починаючи з 24-ти років і до його насильницької смерті у віці 78-ми років, було присвячене боротьбі з насильством в будь-яких його формах. Йому багато вдалося, але й багато чого залишилося не під силу. Рецепт, який він використовував у цій боротьбі не новий, але єдино по справжньому ефективний і дієвий - ненасильство. Залучення мас у національно-визвольний рух є основною заслугою Ганді та джерелом його величезної популярності в народі, який називав Ганді Махатмою (Великою душею).

 Принцип ненасильства, відомий також як ненасильницький опір, заперечує використання фізичного насильства для досягнення соціальних або політичних змін. Вважається, що існує три основних категорії ненасильницьких дій: вираз протесту і переконання (сюди відноситься, зокрема, проведення маршів і пікетів); відмова від співпраці; ненасильницьке втручання (наприклад, блокування руху або захоплення приміщень без заподіяння шкоди людям). 

 Принцип ненасильства нерідко характеризується як «політика простих людей», ця форма соціальної боротьби була прийнята широкими масами населення в усьому світі в боротьбі за соціальну справедливість.

  Відповідно до резолюції ООН, Міжнародний день проти насилля служить додатковим приводом для того, щоб «пропагувати ненасильство, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз'яснювальної роботи». У  резолюції підтверджується «універсальна значимість принципу ненасильства», а також бажання «утверджувати культуру в світi, терпимість, розуміння та ненасильство». Резолюція ООН пiдкрелює, що  iснує глибокий філософський зв'язок між основоположними принципами прав людини, закріпленими у Загальній декларації прав людини, і принципами, що практикувалися Махатмою Ганді.

 «Сьогодні спадок і принципи Махатми Гандi отримують подальший розвиток в нашій пошані Загальної декларації прав людини. Вони отримують свій розвиток в діяльності Організації Об’єднаних Націй і наших безцінних партнерів в громадянських суспільствах: релігійних лідерів, вчителів, діячів мистецтва і багатьох інших» - говориться в документах ООН.

Go to top