Календар подій

75 років від дня народження Філіпа Пуллмана (1946), англійського прозаїка, фантаста

pulman filipФіліп Пуллман — талановитий англійський письменник, один з найвідоміших у світі авторів юнацьких романів у жанрі фентезі, пригодницьких історій, а також детективів. Відомий як автор фантастичних книг для дітей, найбільш популярні з яких входять в авторський цикл  «Темні початки».

Філіп Пуллман народився 19 жовтня 1946 року в Норідже (Англія) в сім'ї військового льотчика. У дитинстві сім'я Пуллмана часто переїжджала в зв'язку з роботою батька. У 1953 році батько хлопчика загинув в авіакатастрофі. Мати Філіпа вступила в другий шлюб, і сім'я перебралася в Австралію де Пуллман прожив до 1957 року. Потім родина повернулася в Англію, де майбутній письменник здобув середню освіту.У 1963 році Пуллман продовжив навчання в Оксфорді, в Ексетер-коледжі, де вивчав англійську філологію. Пізніше він повернувся до Оксфорду де 12 років працював учителем у різних школах, а потім викладав у Вестмінстерському коледжі, — вів курси з вікторіанського роману та фольклору.  З часом Пуллман залишив викладацьку роботу і повністю присвятив себе літературі.

Першим опублікованим твором Пуллмана була «The Haunted Storm», яка отримала New English Library's Young Writer's Award у 1972.  У 1978 році з'явилася «Galatea», роман у стилі «дорослого» фентезі. Шкільні п'єси, які Пуллман писав будучи викладачем, надихнули його на написання першої дитячої книги, «Count Karlstein», у 1982 р.

Популярність Пуллману приніс дитячий детективний цикл про дівчину Саллі Локгарт (Sally Lockhart): «The Ruby in the Smoke» (1985 р.), «The Shadow in the North» (1988 р.), «The Tiger in the Well »(1990 р.) і« The Tin Princess »(1994 р.). Після публікації «Рубіну у тумані» Пуллман покинув викладання.

У 1995 році вийшла в світ перша книга циклу «Темні початки» — роман «Північне сяйво». Книга стала популярною, Пуллман був нагороджений Медаллю Карнегі, Guardian Children's Book Award і Уітбердской премією. Філіп Пуллман автор кількох п'єс на основі класичних творів і укладач антології «Detective Stories» (1998 р.).

Друга книга трилогії «Чарівний ніж» (The Subtle Knife) опублікована у 1997 році. У 2000 р. вийшла третя, завершальна, книга трилогії «Янтарне скло» (The Amber Spyglass).  Трилогію доповнюють книги «The Book of Dust» і «Lyra's Oxford».

У 2004 році Пуллман частково повернувся до викладання і зараз періодично читає лекції в своїй alma mater, Ексетер-коледжі, Оксфорд. У тому ж самому році він був обраний президентом Товариства Вільяма Блейка, а через рік нагороджений однією з найпрестижніших нагород в дитячій літературі — Премією Астрід Ліндгрен.

Крім того, Пуллман є автором романів: «Spring-Heeled Jack» (1989 р.), «The Broken Bridge» (1990 р.); також він написав сучасний детектив про втрату ілюзій «The White Mercedes» (1992 р.); фентезі-історію «Clockwork» (1998 р.); східну казку «The Firework-Maker's Daughter» (1999 р.); фентезі про тварин «I was a Rat ... or the Scarlet Slippers» (1999 р.) та ін.

Пуллман є доктором Оксфордського університету і почесним професором Бангорского університету.

Сьогодні Філіп Пуллман живе зі своєю дружиною та дітьми в Оксфорді та продовжує працювати над створенням нових творів.

0001
0002
0003
0004
0005

Go to top