Календар подій

Міжнародний день шкільних бібліотек

«Книжки нашого дитинства  i  ранньої юностi

  дуже впливають на нас, на наше майбутнє.

Зацiкавившись чимось, книга формує

коло наших iнтересiв, активiзує

 якусь особливість нашого мислення.

 Одне слово, книга вiдкриває нас…»

 Роман Iваничук

 

 В 2021 році Міжнародний день шкільних бібліотек припадає на 25 жовтня.

 Засновником цієї календарної події виступила Всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (International Association of School Librarianship, IASL) і вперше свято було проведено в 1999-му році. Було розроблено спеціальний логотип  цього міжнародного дня.

 Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні - щорічно в четвертий понеділок жовтня. В Англії, наприклад, цей День відзначається в перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день їхнього Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться в четвер.

 Основна мета Дня шкільних бібліотек – привернути увагу суспільства до критичного становища, в якому опинилися шкільні бібліотеки сьогодні. Впродовж багатовікової історії вони були і залишаються найважливішим культурно-освітнім, виховним і науково-методичним центром, який виконує функцію інформаційного супроводу навчальної та освітньої діяльності.

 У 2005 році Міжнародний день шкільних бібліотек отримав офіційний статус, який був підтверджений головою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (IASL). У 2008 році ця подія вийшла на новий рівень - в січні координатор проекту Рік Малхолланд оголосив, що Міжнародний день шкільних бібліотек перетворюється в місячник - теж міжнародний.  Тож у 2008 році Міжнародна асоціація шкільних бібліотек прийняла рішення про відзначення свята впродовж усього жовтня, аби надати  шкільним бібліотекам більше можливості для формування в суспільстві відповідального ставлення до них і нового розуміння професії бібліотекаря, демонстрування нової ролі шкільних бібліотек у процесах модернізації освіти.

 Президент Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (IASL) Ділжіт Сінгх у своєму офіційному зверненні до Міжнародного співтовариства шкільних бібліотекарів зазначав: «…Міжнародний місячник шкільних бібліотек призначений для популяризації шкільних бібліотек. Цей час для демонстрації того, що зробили шкільні бібліотеки для учнів і, що вони ще можуть зробити. Цей час для залучення загальної уваги до шкільних бібліотек. Шкільним бібліотекам потрібна підтримка. Ми повинні переконати політиків, керівників, вчителів, батьків, книгопродавців, постачальників технологій та багатьох інших підтримати шкільні бібліотеки і дати їм визнання, якого вони заслуговують».

 Щороку визначається певна тема для всіх шкільних бібліотек, що беруть участь у святкуванні. Тематику безпосередньо Місячника шкільних бібліотек кожна країна визначає самостійно.

Ми вiтаємо своїх колег, бiблiотекарiв закладiв освiти мiста Славутича з Міжнародним днем шкільних бібліотек!

Ваш професiоналiзм дозволив  перетворити шкільні бібліотеки на сучасні, комфортні й потужні інформаційні центри.

Нехай i надалi ваша робота буде улюбленою, а серця відкриті дітям.

Терпіння, наснаги, здоров’я та дружнього взаєморозуміння!

 Зі святом Вас!

Go to top