Календар подій

День бабусь та дідусів

den babysiv i didyciv28 жовтня  Україна відзначає тепле сімейне свято - День бабусь та дідусів. Мета цього свята – показати старшому поколінню його важливість і значущість для онуків. Цього дня дякуєть найріднішим людям за турботу, любов та вшановуємо їх мудрість.

День бабусь та дідусів був започаткований у 2009 році та відзначається по всьому світу. В деяких країнах свято відзначають окремо. Наприклад, у Польщі 21 січня святкується День бабусь, а наступного дня, 22 січня, вшановуються дідусів. Туреччина відзначає Міжнародний день бабусь і дідусів 8 лютого. Франція вітає своїх бабусь і дідусів на початку березня, а Італія – в середині осені. У США заведено святкувати в ніч з 1 на 2 серпня, а в Італії 2 жовтня. В Україні День бабусь та дідусів відзначають 28 жовтня.

Ідея організації свята для вшанування бабусь і дідусів з'явилася понад 10 років тому. В 2009 році Голландське квіткове бюро запропонувало визначити хоча б один день у році, щоб онуки дарували живі квіти своїм бабусям та дідусям. Вони відзначили, що це символізувало б нерозривний зв’язок між поколіннями – як між корінням та паростком.  На допомогу прийшли історики, які спеціалізувалися на вивченні язичництва та культури слов’ян. Без жодних сумнівів вони порадили використовувати кінець жовтня. Дата обрана не просто так. Раніше в кінці жовтня шанували предків, відзначаючи Осінні Діди. За переказами в цей час стираються межі між нашим світом і загробним. Слов’яни вірили, що духи померлих родичів можуть їм допомогти. В цей день топили лазні й вся сім’я там милася, після чого повне відро чистої води та новий віник залишали на порозі.  На стіл накривали більше тарілок та столового приладдя. За вечерею згадували кожного померлого родича по імені.  Більшість людей запалювали свічки на підвіконнях, інколи збиралися і запалювали вогнища на пагорбах, щоб освітити шлях духам і вони мали змогу провести час з близькими. Таким чином, стародавні традиції предків знайшли відголос у сучасності.

На честь старшого покоління цього дня в усьому світі влаштовуються благодійні акції, концерти та фестивалі. Волонтери збирають допомогу людям похилого віку.

 

Go to top