Календар подій

Всесвітній день міст

World Cities DayГенеральна Асамблея ООН 27 грудня 2013 року у резолюції 68/239 ухвалила рішення оголосити 31 жовтня, починаючи з 2014 року, Всесвітнім днем міст (World Cities Day). Головна мета – привернути увагу широкої світової громадськості до проблем урбанізації. Також в резолюції йдеться про необхідність посилення кооперації країн у використанні можливостей та вирішенні проблем, пов'язаних з цим процесом, щоб забезпечити сталий розвиток міст у всьому світі.

Це міжнародне свято присвячене одному з найвидатніших і найбільш складних творінь людства. Згідно з даними ООН, до 2050 року понад 60% населення планети будуть міськими жителями. Для довідки – на початку 1800-х років таких було 2% населення, а до 1950-го – 30%. Кожен день міста світу поповнюються майже на 180 тисяч осіб. А оскільки все більша частина населення, економічної, соціальної і культурної діяльності концентрується в містах, вони відчувають зростаюче навантаження і ризики для сталого розвитку, в тому числі у сфері житла, інфраструктури, продовольчої безпеки, охорони здоров'я, освіти, ринку праці, навколишнього середовища та загальної безпеки.

Важливість проведення Всесвітнього дня міст збільшується у зв’язку з початком роботи з виконання Порядку денного ООН в галузі сталого розвитку до 2030 року включає в себе мету 11-ту «Зробити міста і населені пункти відкритими, безпечними, життєстійкими й такими, що стало розвиваються»,яка передбачає забезпечення до 2030 року загального доступу до безпечних, інклюзивних та доступних зеленим і громадським просторів у містах. З 1980 року в містах зростає нерівність, особливо в мегаполісах. Тому процес реалізації нового Порядку денного пропонований закласти основу сталого розвитку населених пунктів. Соціально-економічний розвиток будь-якого міста залежить від його урбанізації: наскільки комфортно в ньому жити людям з точки зору безпеки, екології, розвиненої інфраструктури, якості надаваних послуг і т. д.

Цей День проходить під загальним гаслом «Краще місто, краще життя», проте, щороку обирається тема Дня, покликана привернути увагу до успіхів в галузі урбанізації або до проблем в цій сфері.

Дослідження Economist Intelligence Unit (EIU) оцінило 140 міст за такими факторами, як стабільність, інфраструктура, освіта та доступ до медичної допомоги.

10 найбільш придатних для життя міст у 2021 році:

  1. Окленд, Нова Зеландія
  2. Осака, Японія
  3. Аделаїда, Австралія
  4. Веллінгтон, Нова Зеландія
  5. Токіо, Японія
  6. Перт, Австралія
  7. Цюрих, Швейцарія
  8. Женева, Швейцарія
  9. Мельбурн, Австралія
  10. Брісбен, Австралія

Go to top