Календар подій

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

h ua den precracheniya bezn2 листопада у світі відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дата була обрана на честь двох загиблих журналістів із Франції. Вони були вбиті у Малі в 2013 році. Цей День відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/68/163.

Резолюція закликає держави-члени ООН зробити все можливе для попередження насилля й притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочинів проти журналістів і працівників ЗМІ, а також забезпечити надання належного правового захисту жертвам. У цій резолюції ООН наполегливо закликає не залишати без уваги жодного скоєного нападу на журналістів та працівників засобів масової інформації. Крім того, організація звертається з проханням забезпечувати безпечні умови праці та карати усіх винних у будь-яких замахах на життя таких працівників.

Відзначення першого Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів відбулося проведенням організованого спільними зусиллями Ради Європи, ЮНЕСКО, Центру свободи засобів масової інформації при університеті Шеффілда і Європейського союзу юристів семінару і міжрегіонального діалогу про захист журналістів. Захід відбувся 3 листопада 2014 року в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі.

Факти і цифри:

  • За даними ЮНЕСКО,  за останні одинадцять років було вбито близько 930 журналістів, які висвітлювали новини і доносили інформацію до громадськості. Це становило в середньому одну смерть кожні чотири дні.
  • 93 % вбитих журналістів були місцевими, 7% - іноземними, що висвітлювали події на місцях.
  • Половина вбивств журналістів була в країнах, що не знаходилися у стані збройного конфлікту.
  • Переважна більшість (93%) вбитих журналістів були чоловіками.
  • Тільки у 2016 році Генеральний директор ЮНЕСКО засудила вбивства 102 журналістів, співробітників засобів масової інформації та авторів контенту в соціальних мережах.
  • У 2012 році, самому смертоносному році для журналістів, було зафіксовано 124 випадки вбивств.
  • У дев'яти з десяти випадків вбивці не понесли покарання. Безкарність призводить до все більшого числа вбивств і часто є симптомом загострення конфлікту і розвалу правоохоронної і судової системи
  • У 2018 році ЮНЕСКО зареєструвала понад 86 вбивств журналістів.
  • До списку із 1010 загиблих журналістів під час виконання своїх обов’язків було включено 10 осіб, котрі загинули на території України.

Go to top