Календар подій

Міжнародний день студента та День студента в Україні

den studenta17 листопада відзначається Міжнародний день студента.

 Дата була заснована 17 листопада 1946 р. на Всесвітньому конгресі студентів у Празі в пам'ять про розправу над чеськими студентами-патріотами. 28 жовтня 1939 р. в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак фашистські підрозділи розігнали збори. Під час бійки був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. У день похорону студента (15 листопада) на вулиці вийшли сотні людей.

 Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», а їх майно підлягало конфіскації.

 У ніч з 16 на 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в'язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен.

 Через два роки в Лондоні на зустрічі студентів з різних країн було вирішено вважати 17 листопада Міжнародним днем солідарності студентів. Зараз  слова  про міжнародну солідарність залишилися тільки в офіційних паперах, а в народі свято називають просто: День студента.

 З ініціативи студентської молоді Україна приєдналося до цієї міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента, що відзначається 17-го листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.

 В даний час День студента є символічним об’єднанням студентів усіх факультетів і всіх навчальних закладів.В  навчальних закладах на честь цієї дати проводяться ігри КВН, концерти та інші святкові заходи.Протягом століть студенти з різних країн вигадували найрізноманітніші ритуали, щоб хоч якось урізноманітнити нудне навчання. Ці звичаї передавалися з покоління в покоління, перетворюючись з часом в традиції, які існують і донині.

 Приміром, у багатьох західних університетах популярна традиція так званого «первісного крику» (англійською «The Primal Scream»). Кожен студент кричить, що є сили, протягом п’яти або десяти хвилин. Подейкують, ніби «первісний крик» здатен зняти або суттєво знизити напругу сесії. А в університеті португальського міста Коїмбра поширена церемонія «спалювання стрічок». Студенти у спеціальних горщиках спалюють широкі стрічки, забарвлені в кольори своїх факультетів – це дійство покликане символізувати закінчення їнього студентського життя. Студенти Прінстонського університету у США здають письмові іспити за відсутності в аудиторії викладачів. І це не тому, що їм дозволено списувати, ні. Вся справа в так званому «Кодексі чесності» - урочистій клятві, яку дають першокурсники. Згідно із нею студенти, як люди порядні, зобов'язуються не списувати. У Джорджтаунському університеті популярна традиція відкручувати стрілки з годинника вежі Healy Hall, відправляючи їх посилкою у Ватикан. І незважаючи на посилену охорону та благання адміністрації закладу, стрілки раз на 5-6 років продовжують зникати. Серед студентів Англії та Німеччини з нагоди якоїсь знаменної події прийнято збивати з поліцейських каски. Суспільство до цієї традиції ставиться лояльно, чого, звісно, не скажеш про поліцейських. Студенти Ванкувера за традицією повинні повісити невеликий автомобіль в якомусь несподіваному місці, але без ризику травм чи пошкоджень для звичайних перехожих. У Єльському університеті проводиться забіг в «костюмах Адама і Єви», а в Польщі в ніч перед врученням диплома одягаються в безглуздий одяг статуї фехтувальника, що стоїть перед Вроцлавським університетом.

 Майже у всіх країн є своє, національне студентське свято. Традиції святкування Дня студента схожі у всіх державах. По суті, вони зводяться до того, щоб відзначити свято якомога веселіше.

Go to top