Календар подій

310 років від дня народження Михайла Васильовича Ломоносова (1711–1765), російського вченого-природодослідника, енциклопедиста, геохіміка, історика, поета, художника

M.V. LomonosovМихайло Васильович Ломоносов - перший російський вчений-натураліст світового значення, енциклопедист, хімік і фізик, поет. Видатний природодослідник Михайло Ломоносов здійснив багато відкриттів.

Михайло Васильович Ломоносов народився 19 листопада 1711 року в селі Денисівка Архангельської губернії. З ранніх років він любив виходити з батьком в море. Ці плавання вплинули на формування уявлень юного Ломоносова про красу природи, загартували його характер.

Узимку 1730 р. дев'ятнадцятирічний Ломоносов вирушив до Москви і склав іспити до Московської слов'яно-греко-латинської академії при. Незважаючи на вік, Ломоносова було зараховано до наймолодшого класу. У 1734 р. вирушає до Києва, де навчається у Києво-Могилянській академії.

У 1736 році він в числі дванадцяти кращих учнів Слов'яно-греко-латинської Академії відправлений у Петербург для навчання при Академії наук.

Восени того ж року Ломоносов відправлений до Німеччини навчатися хімії та гірничої справи. Закордонне відрядження тривало майже п'ять років. У 1741 році за наказом Академії Ломоносов повертається до Петербурга і незабаром стає ад'юнктом з фізики при Петербурзькій Академії наук.

1745 р. Ломоносов став професором хімії і повноправним членом Академії. Однією з перших його ініціатив на новій посаді стала організація 1748 р. хімічної лабораторії Академії на Васильєвському острові. Ломоносов прагнув забезпечити свою лабораторію саморобними приладами для фізико-хімічних досліджень. Серед творів Ломоносова є роботи з фізики, хімії, астрономії, гірничої справи, геології та географії (зокрема метеорології та кліматології, гідрології та гляціології, палеогеографії та палеоетектоніки, суспільної географії), історії і філології.

1748 року він видав «Риторику» — перший у Росії друкований посібник з теорії літератури й ораторського мистецтва. 1755 р. було надруковано «Російську граматику», що витримала потім чотирнадцять видань і зберігала практичне значення протягом ста років.

У 1755 році за ініціативою Ломоносова заснований Московський університет, якому в 1940 році було присвоєно ім'я Ломоносова. Його відкриття збагатили багато галузей знання. Ломоносов розвинув атомно-молекулярні уявлення про будову речовини, висловив принцип збереження матерії і руху, заклав основи фізичної хімії, досліджував атмосферну електрику і силу тяжіння. Висунув вчення про світло. Створив ряд оптичних приладів. Відкрив атмосферу на планеті Венера. Описав будова Землі, пояснив походження багатьох корисних копалин і мінералів.

Літературна творчість Ломоносова містить твори різними мовами. Це «Історія Російська», трагедії «Тамара і Селім», «Демофонт» та багато віршів Ломоносова. Учений створив «Короткий російський літописець з родоводом», де описав головні події історії Росії з 862 по 1725 рік. Це видання полегшило роботу з історичними документами і стало популярним серед читачів.

Він був творцем російської оди філософського і високого громадянського звучання, автором поем, поетичних послань, трагедій, сатир, філологічних праць та наукової граматики російської мови. Він відродив мистецтво мозаїки і виробництво смальти і разом з учнями створював мозаїчні картини.

Помер Михайло Васильович 15 квітня 1765 р. в Санкт-Петербурзі. Похований на Лазаревському цвинтарі Олександро-Невської лаври.

0001
0002
0003

Go to top