Календар подій

115 років від дня народження Джеймса Хедлі Чейза (1906–1985), англійського письменника-детективіста

UNSPECIFIED - CIRCA 1963:  James Hadley Chase In 1963  (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)Джеймс Хедлі Чейз - британський письменник, автор 93 детективних романів. Писав також під псевдонімами Реймонд Маршалл  (21 роман), Джеймс Л.Догерті, Емброз Грант.

Джеймс Хедлі Чейз (справжнє ім'я Рене Брабазон Раймонд) народився 24 грудня 1906 року в Лондоні, в родині офіцера. Чейз здобув освіту в королівській школі в Рочестері,  пізніше в Калькутті. У 18-річному віці Чейз залишає рідний будинок, а разом з цим і навчання. Він випробував чимало професій, міняв безліч місць роботи, і ось одного разу стає агентом-розповсюджувачем книг «Дитячої енциклопедії».

Через кілька років Чейз вже працював завідуючим відділом поставки товару в книжкові магазини. У цей період він знайомиться з літературою, незабаром сам пише фейлетони під псевдонімами Джеймс Л.Догерті, Реймонд Маршалл, Емброз Грант. Серед його зацікавлень: фотографування, читання, класична музика та опера. Також складав надзвичайно важкі макети іграшок Meccano, відпочиваючи у такий спосіб від написання романів.

У 1938 році Чейз робить перші спроби написання бойовика в дусі «пригод американських гангстерів».У 32 роки Чейз за 12 днів написав свій перший детектив «Орхідей для міс Блендіш не буде». Роман став однією з найбільш продаваних книг десятиліття.

Чейз стає професійним письменником, багато пише, часто публікується, і тільки служба в армії льотчиком Королівських Повітряних Сил Великобританії під час Другої світової війни на деякий час перериває його творчість. У цей період Чейз написав незвичне для себе оповідання «Дзеркало у кімнаті 22», що не мало нічого спільного з жанром кримінальної літератури. 1946 року оповідання увійшло до складу збірки оповідань Повітряних сил Великої Британії «Потік»; надруковане під справжнім ім'ям письменника — Рене Реймонд.

Більшість своїх романів Чейз написав, використовуючи словники американського сленгу.  Дія більшості його романів відбувається в США, хоча сам Чейз там ніколи не жив (за винятком двох коротких поїздок в Майамі і Новий Орлеан). Незважаючи на це, опис вулиць, міст і районів у романах дано з вражаючою точністю. Чейз фактично скопіював схему американського детектива, іноді опускаючись до прямого плагіату. За це він одного разу був притягнутий до суду відомим Реймондом Чандлером і був визнаний винним. Чандлеру вдалося довести, що Чейз вдався до плагіату в романі «Реквієм блондинкам» (1945 р.). Суд зобов'язав Чейза написати вибачення на сторінках британського журналу «The Bookseller».

Наприкінці Другої світової війни, Чейз загалом опублікував одинадцять романів та вирішив змінити свій письменницький підхід. Він вирішив залишити тему американських гангстерів та переключитися на лондонський злочинний світ, який виник внаслідок війни з німцями. Таким чином, 1947 року світ побачив роман «Небезпечніший за чоловіка».

Кілька романів («Лотос для міс Квон» і «Труна з Гонконгу»), дія яких відбувається на Далекому Сході, автор створив після поїздки туди в 1960 році. У 1956 році Чейз переїжджає до Франції, а в 1961 році — в Швейцарії. У 1967 році, на прохання кінопродюсера Сема Шпігеля, Чейз допомагає в написанні сценарію до антифашистського фільму «Ніч генералів».

Джеймс Хедлі Чейз помер 6 лютого 1985 року, на 79-му році життя, у Швейцарії.

Його романи популярні у Франції, Азії, Африці, Росії. Чимало його творів екранізовані. Після себе він залишив понад вісім десятків детективних романів, які читають і понині. Сьогодні його називають «генієм детектива».

0001
0002
0003

Go to top