Календар подій

Міжнародний день кіно

den kinoЩороку 28 грудня у всьому світі відзначають Міжнародний день кіно (International Cinema Day).   Це професійне свято людей, що працюють у галузі кіновиробництва. Відзначають його також численні шанувальники кіно у всьому світі.  Насправді, кінематограф є досить масовим мистецтвом нині, яке має колосальні можливості дії на людину. На сьогодні кіно — це й високе мистецтво, і розвага, і могутня галузь з багатомільярдними оборотами. Кіно давно увійшло в наше повсякденне життя.

Днем народження кіно вважають 28 грудня 1895 року, коли в паризькому кафе на бульварі Капуцинок винахідники кінематографу брати Люм'єр влаштували перший у світі кіносеанс «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сіота». Того дня було продано всього 35 квитків, вартістю один франк, натомість потім до братів Люм'єр вишиковувалися величезні черги охочих подивитися кіно. Після такого успішного дебюту кінематограф швидко поширився Європою.

Трохи раніше, в тому ж 1895 році, французи Огюст і Луї Люм'єр отримали патент на винайдений ними апарат «Сінематограф ». 22 березня 1895 року брати влаштовують у Парижі перший в історії кіносеанс.

З тих пір кінематограф пройшов великий шлях в розвитку і зазнав масштабні зміни: від німого кіно до звукового, від чорно-білого до кольорового, від плівкового до цифрового. І, як відомо, фільми бувають різних жанрів: наукові, документальні, публіцистичні, художні

Go to top