Календар подій

65 років від дня народження Василя Дмитровича Кожелянка (1957-2008), українського прозаїка, поета, драматурга

kojelyankoВасиль Дмитрович Кожелянко — український письменник, поет, політичний аналітик. Василь Кожелянко головний в новітній  українській літературі представник жанру «альтернативної історії».

Василь Дмитрович народився 1 січня 1957 року у селі Кам’яна Сторожинецького району Чернівецької області. У 26 років почав навчатися на філологічному факультеті Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича. Після навчанння працював заступником головного редактора чернівецької газети «Час». Пізніше був на творчій роботі і співпрацював з редакціями газети «Молодий буковинець» та іншими літературними журналами. В редакції газети «Молодий буковинець»  вів  рубрику «Коментар тижня». Василь Кожелянко успішно займався політичною аналітикою. Він у 2001 році в романі «Тероріум» передбачив Помаранчеву революцію та її наслідки.

Член Спілок журналістів і письменників України. У 1992 році став переможцем міжнародного літературного конкурсу «Гранослов-92». Роман «Дефіляда в Москві» визнано переможцем акції «Книжка року 2000» у номінації «Метро». Василь Кожелянко лауреат конкурсу «Коронація слова». Роман «Діти застою» переміг у номінації «Книжка року – 2012».

Перший твір написав із земляком Володимиром Сердюком — п'єса «Гільйотина». Справжнє визнання Василю Дмитровичу приніс політичний роман-анекдот «Дефіляда в Москві».

Автор поетичних збірок («Терновий іній», «Білий і рудий», «Семибарвний кінь», «Як учив Кожелянко-цзи», «Колір серпня»), збірок оповідань ( «Логіка речей» та «Чужий»),  романів ( «Дефіляда в Москві», «Конотоп», «Людинець», «Срібний павук», «ЛжеNostradamus», «Котигорошко», «Тероріум», «Третє поле»,«Ефіопська Січ», «Діти застою»). Автор п’яти п’єс (у співавторстві з В. Сердюком). За місяць до смерті  побачила світ остання книга Василя Кожелянка «Чужий» — збірка новел у жанрі альтернативної історії.

Помер 22 серпня 2008 року від серцевого нападу. Рукописами, що залишилися, займається його племінниця, філолог Ірина Симанчук. У 2021 році в Чернівцях започаткували  літературну премію на честь письменника Василя Кожелянка. Літературна премія імені Василя Кожелянка запланована як щорічна та перше вручення її відбудеться у травні 2022 року. У конкурсі на премію можуть брати участь автори з України та представники україномовної спільноти з інших країн. У 2022 році премію вручать у двох основних номінаціях: «Срібний павук» та «Homo Ludens».

«Письменник пише не для того, щоб його прочитали знайомі і кілька жителів рідного містечка. А для того, аби читали всюди. За умови наявності у письменника цікавих матеріалів його книжки подобаються, то це логічне продовження… не може бути одностайної відповіді на питання про найулюбленіший твір, той або той. Я не пишаюся своїми творами. Не думаю, що є чим особливо пишатися. Мені ближче до душі пишання тим, що мене дехто читає…» - Василь Кожелянко казав у своїх інтерв’ю.

0001
0002
0003

Go to top