Календар подій

140 років від дня народження Джеймса Джойса (1882–1941), ірландського письменника

dzhojs"Геній не робить помилок.

Його блукання умиснi,

вони – брама відкриття"

Джеймс Джойс

 Джеймс Джойс — класик англо-ірландської літератури, своєю творчістю мав колосальний вплив на прозу XX століття. У 1999 році  Джойс потрапив у список «100 героїв та кумирів XX століття», складеного журналом The Time.  У 1998 році видавництво Modern Library  склали  список «100 кращих романів Новітньої бібліотеки», в який потрапили всі три романи Джеймса Джойса: «Улісс» (номер 1 у списку), «Портрет митця замолоду» (номер 3) і «Поминки за Фiннеганом» (номер 77). Вершина творчостi письменника -  роман «Улісс» з самого першого тиражу зайняв перше місце в списку найдорожчих книжкових видань художньої літератури XX століття.

 Джеймс Августин Алоїзій Джойс народився 2 лютого 1882 року в столиці Ірландії Дубліні. Сім’я постійно жила в бідності. Батько був людиною безтурботною, люблячим весело провести час. У 10 років Джеймс став вихованцем єзуїтського коледжу. Але на цьому релігійне виховання не закінчилося. Воно продовжилося в Дублінському університетському коледжi, де зайнявся вивченням сучасних мов, зокрема англійської, французької та італійської. Тут Джойс  захопився літературою. Студент Джойс із задоволенням відвідував літературний гурток і виступав з критичними статтями в університетському журналі.

 У 1899 Джойс взяв участь у створенні Ірландського національного театру. Однак незабаром зрозумів, що його уявлення про драматургію не збігаються з позицією директорів театру. У підсумку Джойс написав статтю, де дорікав керівництво театру. Університетський журнал відмовився друкувати статтю і Джеймс видав її за свiй рахунок окремою брошурою.

 Перша публікація Джойса вийшла в дублінській газеті в 1900 році, коли йому було 18 років. Це було есе про п’єсу «Коли ми, мертві, прокидаємося» Ібсена. Джеймс не тільки написав статтю про драматурга, але й послав йому захоплений лист.  Джойс безрезультатно пробує себе в поезії та драматургії, більш вдалим було  звернення до коротких розповідей. У підсумку Джойс прийшов до роману, в якому і проявив себе як великий письменник.

 Над своїми першими літературними творами Джойс працював довго та болісно. Початок був покладений збіркою оповідань «Дублінці» (1914 р.), який він писав три роки, але опублікував його з величезними труднощами, i тільки через десять років. Спочатку він намагався надрукувати книгу в Дубліні. Друг сім’ї Джойса, глава видавництва «Маунзел» Джордж Робертс, навіть уклав з ним контракт на її видання, але познайомившись з рукописом, жахнувся не тільки антибританським випадам письменника, а й тим, що багато земляків, без зусиль, могли впізнати себе у багатьох персонажах. Набраний для друку рукопис пролежав у видавництв  три роки. У вересні 1912  р. Джойс спалив гранки ненадрукованого рукопису. Історія з публікацією «Дублінців» назавжди залишилася для Джойса незагоєною раною. Можливо навіть тому, в 1939 роцi, бувши вже в зеніті слави, він відмовився від запрошення стати членом Ірландської літературної академії.

 Значення «Дублінців» виходить за рамки творчості Джойса. Це перше реалістичний  твір ірландської літератури XX століття і новий етап у розвитку європейської новелістики, не менш важливий, ніж чехiвська проза.

Цей скандал став останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Джойса: він прийняв остаточне рішення залишити Ірландію і виїхати на континент. Письменник багато подорожував. Він жив спочатку в Трієсті та Цюриху, де викладав англійську мову, а з 1920 р. – в Парижі. З початком Другої світової повернувся до Цюриха, де і прожив до кінця своїх днів.

 Уже в період написання «Дублінців» Джеймс Джойс почав роботу над автобіографічним романом, якому присвятив десять років напруженої праці. Спочатку він мав назву «Стівен-герой», але в міру реалізації авторського задуму, книга розросталася, поки остаточно не оформилася в напівавтобіографічний  роман «Портрет митця замолоду» (1916 р.). 1977 року роман був екранізований   режисером Джозефом Стріком. Цей твір готував ґрунт для головного твору Джойса – роману «Улісс».

 Зі своєю майбутньою дружиною і музою Норою Джойс зустрівся в дублінському готелі Finn’s Hotel 16 червня 1904 року, де вона працювала покоївкою, проте одружилася пара тільки в 1931 році. Дату їх першого побачення Джойс вирішив увічнити в романі «Улісс», саме 16 червня 1904 року розгортається дія роману.

 Роман «Улісс»  — головний твір письменника, який визначив шляхи розвитку мистецтва прози та не раз називався  кращим та визначним романом за всю історію цього жанру. За задумом автора, «Улісс» — розповідь про один день, прожитий одним обивателем з одного невеликого європейського містечка, — вмістив в себе всю літературу з усіма її стилями та техніками письма і висловив усе, що мистецтво здатне сказати про людину.

 На  написання роману пішло 7 років. Був і натхненник цієї книги – великий Гомер з його величною епопеєю «Одіссея». Слідуючи побудовi гомерівської поеми, письменник розділив свою книгу на 18 епізодів. На цьому схожість з Гомером, власне, і закінчується. «Улісс» повністю належить творчій уяві Джойса.

 «Улісс» – це і пародія, і гротеск, і іронія, і стилізація... Змішання всіх відомих стилів і письменницьких прийомів, які дані в тому самому «потоці свідомості», став головним літературним відкриттям Джойса. Думки героїв перевантажені асоціаціями, натяками, цитатами з міфології, історії, поезії, теології, філософії та філології. «Улісс» – взагалі досить складний роман, для будь-якого, навіть самого ерудованого читача. Відомий швейцарський філософ Карл Юнг, людина різнобічно освічена, писав Джойсу: «Ваша книга в цілому укладала для мене нескінченно багато труднощів, і я розмірковував над нею близько трьох років, перш ніж мені вдалося увійти в неї». Щоб зрозуміти цей роман, потрібні, як мінімум, знання енциклопедиста і володіння основними європейськими мовами (Джойс їх знав понад десяти).

 Почавши свiй авангардний рух на початку 20-х років ХХ століття, «Улісс» досі залишається для більшості читачів закритою книгою.

 Джойс був не єдиним прозаїком у ХХ ст., хто довів роман до такої досконалості, після якого цей жанр був вже повністю вичерпано. Поруч з ним можна поставити двох інших перетворювачів європейського роману – Франса Кафку і Марселя Пруста. Але ніхто так сміливо і ризиковано не експериментувати з мовою, як Джойс. Його знаменитий метод «потоку свідомості» або внутрішнього монологу викликав цілу серію наслідувань.

Після появи в 1922 році роман «Улісс» справив фурор, бо з'явився абсолютно новим форматом, досі невідомим читачеві, його довго забороняли та не друкували — після того, як деякі глави з'явилися в американському журналі з 1918-1921 роки, роман заборонили, звинувативши автора в непристойності.  Перше книжкове видання «Улісса» було здійснено в 1922 році в Парижі, через 12 років після закінчення рукопису. Книга в синій обкладинці, обсягом більш як 700 сторінок була видрукувана тиражем всього лише 1000 примірників, автор підписав 100 перших копій. В Ірландії роман вийшов друком  в 1939 році.

 День 16 червня 1904 року увійшов в історію літератури як Bloomsday. Написавши «Улісса», Джойс увічнив цю дату: саме в цей день відбувається дія роману, і його герої Стівен Дедал і Леопольд Блум здійснюють свою подорож по Дубліну. Щороку 16 червня шанувальники «Улісса» в усьому світі відзначають Bloomsday. Багато їх приїжджають в Ірландію цього дня, щоб пройти по маршруту героїв роману, зробивши свою подорож по Дубліну в Bloomsday.

 Попри те, що 100-річчя Bloomsday пишно відзначалося в усьому світі, в тому числі й в Ірландії, були часи, коли ім'я Джойса було не в пошані на батьківщині письменника. «Улісс» Джойса був заборонений до ввезення в Ірландію до 60-х років, але деяким сміливцям вдавалося таємно провести книгу в країну. 16 червня 1962 року в Башті Мартелло (Martello Tower) — в тому самому місці, де починається дія «Улісса» — був відкритий Музей Джеймса Джойса. Тепер на вулицях Дубліна можна побачити пам'ятник Джойсу і таблички, які вказують, що саме в цьому місці проходили шляхи головних героїв «Улісса».

 Останній твір Джойса, роман «Поминки за Фіннеганом» (1939 р.), став самим суперечливим в його творчості та був неоднозначно сприйнятий читачами. Цей експериментальний роман був написаний в техніці «потік свідомості» і складається з ланцюжка каламбурів і неологізмів з багатьох мов. У цьому романі всi 49200 слів використані по одному разу. Придумані  Джойсом  слова стали позначати справжні терміни (наприклад: кварк, мономiф та ін.).

 Помер Джеймс Джойс 13 січня 1941 р., так і не зрозумілий своїми сучасниками. І тільки через роки, нарешті, хоча і не повністю Джойс був все ж «розшифрований». І тоді стало ясно i літераторам, i читачам, що в ХХ столітті творив один з найвідважніших геніїв епохи модернізму. Він відкрив новий вимір реальності - духовність, в якій поєднані різні часи, культури, простори. Творчість Джойса сприяла інтелектуалізацїі літератури ХХ ст., її зв’язку з філософією і психологією.

 Автомобільний арковий міст через річку Ліффі в Дубліні названий на честь Джеймса Джойса. В одному з його оповідань «Мертві», дія відбувається в будинку, який зараз знаходиться навпроти мосту. Міст був відкритий 16 червня 2003 р. в Bloomsday. Астероїд 5418 Джойс — названий на честь письменника.

Goys (1)
Goys (2)

Go to top