Календар подій

Всесвітній день боротьби проти раку

den borotbi protu rakyСьогодні, 4 лютого, в усьому світі відзначається Всесвітній День боротьби проти раку.

 Цей День Проголошений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями» (Міжнародний союз проти раку) (UICC).

 Мета - підвищення обізнаності про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком, закликати політиків і організації-члени UICC ставитися до раку, як політичного пріоритету.

 Проблема раку - найважливіша проблема охорони здоров'я України, актуальність якої визначається стійким зростанням захворюваностi  населення, складністю своєчасної діагностики та лікування, значною вартістю, високим рівнем інвалідизації та летальності хворих.

 Рак, як причина смерті, посідає друге місце в структурі смертності населення України  та  разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоровья нації.

 Важливість та гострота цієї проблеми в Україні усвідомлюється медичною спільнотою та пацієнтами. Адже ризик захворіти   на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п'ята жінка, до 30 % хворих - особи працездатного віку. На обліку онкологічних установ перебуває близько 1 мільйона хворих, щорічно реєструється понад 160 тисяч нових випадків раку (470 випадків щодня) і понад 85 тисяч осіб помирають від цього захворювання (250 смертей від раку щодня), серед захворілих - понад 1200 дітей та 40 тисяч мешканці села. Нині на кожні 50 жителів України доводиться 1 онкологічний хворий. За прогнозними оцінками до 2020 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в країні досягне 180 тисяч нових випадків, тобто збільшиться на 15%.

 Провідні місця в структурі захворюваності чоловіків займають - рак легені, шкіри, шлунка, простати, товстої кишки; у жінок - рак молочної залози, шкіри, шлунка, товстої кишки, тіла матки. Реєструється невпинне зростання ураження чоловіків злоякісними новоутвореннями товстої кишки, сечостатевої системи, шкіри, головного мозку, жінок - молочної залози, репродуктивної системи, товстої кишки, підшлункової залози, щитоподібно залози, шкіри. Основною причиною смерті чоловіків є рак легенів, шлунка, передміхурової залози, товстої кишки; жінок - рак молочної залози, шлунка, товстого кишківника, яєчників.

 Виявлення раку на ранній стадії і його адекватне лікування забезпечує стійке одужання у хворих з I стадією 100 %, II - до 80 %, III - 25-30 %, IV - 5-8 %. Особливе значення в ранній діагностиці раку відіграють скринінгові програми, що дозволяють визначати пухлини в початкових стадіях зростання. Важливе значення має інформованість населення про виліковність раку, усвідомлення того, що рак - це не вирок. У разі вчасного звертання по медичну допомогу до онкологічної установи є можливість повноцінного і якісного життя хворих раком після проведення адекватного лікування і реабілітації.

 П'ять основних факторів, що викликають рак:

 1. Ожиріння

 Надлишковий рівень інсуліну, властивий людям з ожирінням, стимулює розвиток ракових пухлин в кишківнику або підшлунковій залозі.

 2. Алкоголь

 Зловживання алкоголем збільшує ризик розвиток пухлини ротової порожнини, гортані та стравоході, печінки, молочної залози і товстої кишки (у чоловіків).

3. Тютюн

 Куріння може викликати рак легенів або рак ротової порожнини. При вдиханні диму хімікати проникають в кров і транспортуються по всьому тілу.

4. Робоче місце

 Робочі обов'язки деяких людей зобов'язують їх контактувати з небезпечними канцерогенними речовинами. Наприклад, у працівників фарбувальної промисловості рак сечового міхура знаходять частіше, ніж у інших людей.

5. Ультрафіолет

 Ультрафіолетове сонячне випромінювання є основною причиною виникнення раку шкіри. Ультрафіолетове світло в солярії також шкідливе.

Науковцi стверджують, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:

  • Обмеження доступу до паління, боротьба з цим явищем.
  • Фізична активність, збалансована, здорова їжа.
  • Вакцинація проти вірусів, що викликають рак печінки та шийки матки.
  • Уникання тривалого перебування на сонці та в соляріях.
  • Своєчасна діагностика та увага до власного здоров’я.

Лікарі – онкологи вкотре наголошують, що здоров’я людини в її руках, і для того аби запобігти утворенню злоякісних пухлин, необхідно:

  • регулярно проходити профілактичні огляди;
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • збільшити фізичну активність;
  • обмежити споживання тваринних жирів, копченостей;
  • уникати негативного впливу виробничих канцерогенів;
  • уникати підвищеного сонячного опромінення;
  • виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню та лікуванню захворювань, особливо тих, які можуть бути передпухлинними.

 Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку, ризик захворіти можна значно знизити, а лікування, яке було розпочато на ранніх стадіях захворювання, дає позитивні результати і збільшує шанси на довголіття.

 Турбота про власне здоров’я, відмова від шкідливих звичок,  регулярне звернення до лікаря – 1 раз на рік для проходження профілактичних оглядів та при появі найменших сумнівів щодо стану свого здоров’я – це шлях до повноцінного та якісного життя.

Ваше здоров’я — є результат любові до самого себе.

Народна мудрiсть  

Go to top