Календар подій

90 років від дня народження Тоні Моррісон (1932–2019), американської письменниці, лауреатки Нобелівської премії в галузі літератури (1993)

timothy 7Тоні Моррісон — американська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури 1993 року як авторка, «що у своїх наповнених мріями і поезією романах пожвавила важливий аспект американської реальності». Лауреатка Пулітцерівської премії за художню книгу (1988 рік) за роман «Кохана». 29 травня 2012 р. нагороджена Президентською медаллю Свободи. Творчість відноситься, зокрема, до таких жанрів, як фантастика та екофемінізм.

Тоні Моррісон народилася 18 лютого 1931 року у місті Лорейн, штат Огайо. Справжнє ім'я письменниці - Хлоя Арделія Вофорд. У сім'ї виховували чотирьох дітей. У 12 років вона перейшла в католицтво, а разом із ним придбала і нове ім'я, яке стало псевдонімом письменниці.

Моррісон вдалося здобути хорошу освіту. Вона стала випускницею Говардського та Корнелльського університетів. Пізніше Тоні вела педагогічну діяльність в  Університеті Південного Техасу  (1955–1957 рр.), а потім повернулася працювати в Говардський університет.

1964 р. жінка отримала посаду помічника редактора у видавничому домі Random House та зайнялася випуском літератури навчального формату. Через три роки її підвищили до посади старшого редактора.

Її дебютні публікації висвітлювали діяльність Анджели Девіс та Мухаммеда Алі. Письменниця стала редактором книг про біографію відомих афроамериканців.

До 1970-го у творчій біографії письменниці стався прорив. У неї в руках виявився завершений роман «Найблакитніші очі». Замислюючи твір як розповідь у рамках університетського семінару, автор висвітлила міжрасові забобони. Критика залишилася у захваті від книги.

Наступним проєктом Моррісон став роман «Сула», що вийшов 1972-го. Він розповідав про ставлення жінок до обмежень негритянської громади. Твір виявився бестселером та номінований на Національну книжкову премію.

Опублікований 1977-го роман «Пісня Соломона» — це історія духовної подорожі героя, який знайомився зі своїм родом. Книга отримала вищі літературні премії, а фольклорний лейтмотив, який був у ній, знайшов продовження у творі «Смоляне опудалко» 1981 року.

1987-го вийшов твір «Кохана», який став лауреатом Пулітцерівської та Нобелівської премій у галузі літератури. Твір заснований на реальних подіях, а головною темою оповідання виявилося рабство. Роман визнали бестселером, а експерти вважали його найкращим у кар'єрі Тоні Моррісон.

У наступних романах  «Джаз» (1992 р.) та  «Рай» (1998 р.) Моррісон продовжує дослідження культури афроамериканського народу та жіночої долі. Крім того, вона написала велику кількість літературних та політичних есе. Частина з них увійшла до збірки «Граючи у темряві: Білизна та літературна уява» (1992 р.).

Книга послужила основою для екранізації, головну роль якої виконала Опра Вінфрі. Популярність письменниці різко зросла. Її фото, інтерв'ю та цитати з творів публікували глянсові видання.

Вагомий внесок Моррісон в американську літературу було оцінено за життя. Крім літературної роботи та педагогічної діяльності, Тоні знаходила час для участі у русі феміністок, які виступали за права жінок, і часто ставала спікером на конгресах афроамериканців.

Її остання книга «Боже, допоможи дитині» вийшла англійською у 2015 році, вона була присвячена насильству над дітьми.

Письменниця померла у віці 89 років 5 серпня 2019 року.

0001

Go to top