Календар подій

Міжнародний день миротворців ООН

miz den mirotvorcevМіжнародний день миротворців (International Day of United Nations Peacekeepers) — міжнародний день, що святкується ООН щороку 29 травня. В Україні офіційно відзначається з 2003 р. Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй був проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН A/RES/57/129 від 11 грудня 2002 року. Відтоді було проведено понад 70 миротворчих операцій. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців.

 Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до Президента України «…ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 р. № 374/2003.

 Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданій відданості миротворців, що несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін.

 Перша миротворча місія ООН була здійснена в 1948 році. На честь неї і була обрана дата для цього свята. Тоді Рада Безпеки ООН не припускала, що ця місія дасть старт продуктивній та тривалій роботі ООН на благо миру. Осіб, що займаються наведенням на планеті порядку в сенсі збереження та підтримки громадської безпеки , називають «блакитними касками». Сьогодні учасниками таких місій є не прості піші патрульні, які з автоматом в руках стежать за порядком. Сучасні миротворці — це загони професійних військових, які використовують у своїй роботі саму високотехнологічну базу, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню конфліктуючими сторонами. Вони допомагають відновлювати кордони незалежних держав, є важливими дійовими особами на територіях, багато років схильних до збройних конфліктів - це Афганістан, Ліберія, Кот-Д'Івуар, Гаїті, Бурунді, Судан, Чад, ЦАР, ДР Конго, Лівія, Малі та інші подібні країни. Також військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння населення, підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця. У 1988 році миротворчим силам ООН було присуджено  Нобелівську премію миру.

 Україна приймає досить активну участь в операціях, спрямованих на збереження і підтримку світової безпеки . Це простежується протягом всієї історії вітчизняних миротворчих сил. Так у березні 1992 року українські «блакитні каски» відправилися в колишню Югославію, де увійшли за рішенням Верховної ради України до складу сил ООН. Починаючи з 1992 року в військових операціях взяло участь 37 000 українських військовослужбовців, 50 з них — загинуло. Тих миротворців , що склали в буквальному сенсі голови на поле своєї діяльності , нагороджують посмертно. Для цього ООН заснувала спеціальну медаль Дага Хаммаршельда. Так вона була названа на честь другого Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй , який загинув у 1961 році, під час здійснення миротворчих операцій в Конго.

 До набуття незалежності українці також брали участь у миротворчих операціях ООН від СРСР. Хоча, зазвичай, цих громадян України, не зараховують до офіційної статистики, на відміну від інших країн СНД.

Згідно з прийнятою Верховною Радою України 21-го травня 2013 року постанови № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців», українські миротворці мають своє власне професійне свято, яке відзначатиметься 15-го липня. Постановою визначено  15 липня Днем українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні, з метою вшануванням мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам'яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов'язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Go to top