Календар подій

День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

den pamyati diteuДень вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України — державний пам'ятний день в Україні, що відзначається щороку 4 червня та був запроваджений для ушанування пам'яті дітей, що загинули внаслідок російсько-української війни з 2014 року рішенням Верховної Ради України від 1 червня 2021 року.

Постанову «Про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» Верховна Рада України ухвалила 1 червня 2021 року - у Міжнародний день захисту дітей.

Законом України «Про охорону дитинства» дитині, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту дістала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні, встановлюється статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Дата дня вшанування була вибрана не випадково, адже щорічно саме 4 червня відзначається Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії, заснований Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

На території Донецької, Луганської та інших областей із 2014 року внаслідок збройної агресії рф та інших дій держави-агресора проти України загинуло щонайменше 240 дітей, а внаслідок повномасштабної збройної агресії росії в Україні постраждали понад 1378 дітей. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Наймолодшим жертвам російської агресії було 23 дні, 1,5 та 3 місяці…

Go to top