Календар подій

280 років від дня народження П’єра Амбруаза Франсуа Шодерло де Лакло (1741-1803), французького письменника

lakloП'єр Амбруаз Франсуа Шодерло де Лакло — французький письменник, політик, винахідник, воєначальник і письменник.  Автор психологічного роману в листах «Небезпечні зв’язки» (1782 р.) – одного з кращих прозових творів ХVІІІ століття. Автор ряду праць з історії революції та військової справи.

Шодерло де Лакло народився 18 жовтня 1741 року у Франції, місто Ам'єн, в сім'ї чиновника – дворянина. Він не був професійним письменником. Лакло навчався в артилерійській школі, отримав чин лейтенанта, служив у кількох військових гарнізонах, став капітаном.

Під час революції служив радником герцога Орлеанського, був серед провідних діячів Якобінського клубу, працював журналістом, виконував обов’язки комісара революційного уряду при головнокомандувачі військами, навіть встиг побувати генерал-губернатором французьких володінь в Індії. Незабаром його арештували, потім випустили, бо військову владу республіки зацікавив його винахід – створення «порожнистих ядер», який значно збільшував ударну силу морської артилерії. Вийшовши на волю, Лакло почав працювати над проектом, але невдовзі його знову заарештували. Його життя висіло на волосинці, особливо після страти Дантона, до якого Лакло був близьким. Ледве живий, вкрай змучений хворобами він все ж таки вийшов з в’язниці. Займався журналістикою, служив у фінансовому відомстві. У 43 роки він закохався у юну Соланж Марі Дюперре, сестру французького адмірала, і через певний час одружився.  Перший консул присвоїв йому звання генерала. Відтоді він працював у Центральному артилерійському комітеті і, зрештою, отримав призначення на посаду командувача артилерією Неаполітанської армії. Прибувши в Таранто, він невдовзі захворів і помер 4 вересня 1803 року

Коли П’єр Амбруаз Франсуа Шодерло де Лакло задумував свій роман «Небезпечні зв’язки», то за словами одного з очевидців «…мав намір написати книгу надзвичайну, яка б мала відгук навіть тоді, коли його самого вже не буде в живих». І варто зауважити, що він досяг свого – роман з успіхом перевидається і добре читається в наш час. Роман був не раз екранізований. Французька екранізація роману Шадерло де Лакло «Щоденник Вальмона» вийшла в світ у 1992 році, під режисурою Моріса Люпена. Картина не отримала розповсюдження за межами Франції. У 1999 році був знятий фільм «Жорстокі ігри», в якому події були перенесені на два століття вперед.

Роман «Небезпечні зв'язки» присвячений любовним інтригам французької аристократії, породив багато критичних відгуків та аналітичних есе, неодноразово ставився на сцені й екранізувався у кіно. Книга мала надзвичайний успіх. Лише за життя письменника вона п'ятдесят разів перевидавалася. Проте, незважаючи на такий тріумф, Лакло перестав писати і знову став звичайним офіцером.

Передусім, Шодерло де Лакло був артилерійським офіцером, а писав на дозвіллі. Усе написане ним після 1782 року належить історії військової думки і техніки, політики і публіцистики. До «Небезпечних зв’язків» писав легкі галантно-еротичні вірші, анонімний пасквіль «Послання Марго», лібрето опери «Ернестіна» та ін., але ці твори не залишили якогось помітного сліду в літературі.

Шодерло де Лакло, крім своєї літературної діяльності, був талановитим артилеристом- винахідником. У вересні 1792 р. він організував масове виробництво порожнистих розривних ядер нового зразка для революційної армії, що зумовило стратегічну перемогу в битві при Вальмі. «Канонада при Вальмі» заклала основу для лідерства французької артилерії в Європі. Снаряди Шодерло де Лакло стали прообразом сучасних артилерійських снарядів. Доповідь про винахід нової моделі лафета Шодерло де Лакло представив у вересні 1802 р.

Також він вважається винахідником сучасної системи нумерації будинків на вулицях Парижа (парні на одній стороні, непарні - в інший, на відміну від габсбурзької системи, де номери будинків присвоювалися в міру зведення нових будівель). Свій проект про нумерацію будинків на вулицях Парижа він подав в «Журналь де Парі» 17 червня 1787 р.

0001

Go to top